perjantai 29. tammikuuta 2010

PN:n kokouksia ja Kalottikonferenssia

Perjantaina 29.1.2010
Pohjoismaiden neuvoston kokoukset Kööpenhaminassa olivat ja menivät. Hieman ironiselta tuntui olla lumen, pakkasen ja tuiskun keskellä kaupungissa, joka vasta oli ilmastomuutoksen keskiössä...

Me keskityimme pohjoismaiseen yhteistyöhön. Itse olen tarkastuskomitean puheenjohtaja ja meidän suurin huolen aiheemme on projektihallinta. Tai itse asiassa sen puute. Yritämme saada projektitoimintaa jonkinlaiseen järjestykseen. Niitä olisi vähennettävä ja perusedellytys tulee olla yhteispohjoismainen hyöty eri hankkeissa.

Paluumatka Helsinkiin olikin hieman takkuinen, koska Kööpenhaminassa oli tuiskun vuoksi vain yksi kiitorata käytössä. Istuimme koneessa yli tunnin ennen kuin pääsimme matkaan. Olin kuitenkin Bjarne Kalliksen ja Jacob Södermanin rattoisassa seurassa, joten matka meni mukavasti.

Torstaina tulin illalla Rovaniemelle ja tänään olemme aamupäivän suunnitelleet ensi elokuun kalottikonferenssin ohjelmaa. Presidiumin kokouksessa meitä oli Ruotsista, Norjasta ja Suomesta melkein kaikki jäsenet paikalla. Toimin presidiumin puheenjohtajana, koska olen Lapin piirin puheenjohtaja. Itse konferenssi pidetään Kolarin Ylläksellä ja sen aiheena on maahnamuuttoasiat.

Tänä iltana meillä on vielä Kokoomuksen Lapin piirin hallituksen kokous. Kokoonnumme ensi kertaa syksyllä valitun uuden hallituksen kanssa. Jatkan piirin puheenjohtajana. Hauskaa on kokoontua ensimmäistä kertaa kokoomuksen uudella toimistolla.

Viikonloppua värittää Rovaniemellä Tunturiralli. Hotellit ovat täynnä ja ihmisiä paljon liikenteessä. Hyvä näin! Paljon on kiittäminen ralli-isäntä Heikki Porasta, joka on pyörittänyt rallia tosi kauan ja ammattitaidolla.

Ensi tiistaina alkaakin jo istuntokausi eduskunnassa ja edessä on haasteellinen kevät sekä poliittisesti että taloustilanteen valossa.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Ulla

perjantai 22. tammikuuta 2010

Rokotukset kunnossa

Perjantaina 22.1.2010

Viikonloppu jälleen tulossa. Tänään kokoonnuimme kokoomuksen ympäristöasioiden tiimoilta aamulla. Ryhmän vetäjänä on KE Sanna Perkiö ja hän oli valmistellut erittäin hyvän pohjapaperin. Siitä on hyvä jatkaa eteen päin. Seuraavaksi järjestämme asiantuntijakuulemisia, jotta saamme lisää informaatiota eri sektoreilta.

Myös Suuri valiokunta kokoontui tänään. Oppositio väänsi turhaa keskustelua menettelytavoista pelkästään hidastaakseen prosesseja. Kyseessä tietenkin valtaoikeudet.

Iltapäivällä kävin työterveysasemalla sikainfluenssa rokotuksessa. Toivottavasti ei tule mitään sivuvaikutuksia, koska huomenna on oltava matkalla Kööpenhaminaan.

Sen verran on ollut kiirettä, ettei siivoamaan ehdi. Ei Rovaniemellä eikä Helsingissä. Täytyy varmaan ottaa oikein urakalla, kunhan palaan taas takaisin kotimaahan.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Ulla

keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Arktisia asioita

Keskiviikkona 20.1.2010
Helsingissä on kirpeä pakkaspäivä. Ihmettelen vain, kuinka kauan tämä kunnon talvi täällä jatkuu. Mukavaa on, kun ei sada vettä!

Eilen olin Kanadan lähetystössä lounaskokouksessa, jossa keskusteltiin arktisista asioista. Asia on minua lähellä tietysti siksi, että edustan Lappia ja toisekseen siksi, että olen Arktisten parlamentaarikkojen Suomen valtuuskunnan vpj. Paikalla oli joitain ministeriöiden edustajia ja itse olin ainoa poliitikko.

Kanandan uusi lähettiläs on aloittanut Suomessa syyskuussa ja oli miellyttävä tutustua häneen. Hän on käynyt jo myös Rovaniemellä. Kanada on perustanut arktisia asioita varten toimiston Osloon ja sen vetäjä oli myös paikalla. Pöytäkeskustelu oli vilkasta.

Lapin kannalta arktiset asiat ovat tärkeitä nimenomaan Barentsin luonnonvarojen takia. Meillä olisi intressiä päästä mukaan alueen hyödyntämisprosessiin. Nyt näyttää kuitenkin, että Stokmannin alueen kehittäminen siirtyy aiemmin toivotusta. Keskustelua herätti myös paljon EU:n asenne arktisiin alueisiin. Mielenkiinto on selvästi lisääntynyt ja yhteistyön merkitystä on painotettava. Suomi myös painottaa voimakkaasti kaikkien kahdeksan arktisen maan yhteistyötä. Ei ole hyvä, että viisi rannkkiovaltiota ryhtyisivät eriytymään muista.

Hyvää viikon jatkoa kaikille!
Ulla

lauantai 16. tammikuuta 2010

Kokouksesta toiseen...

Lauantaina 16.1.2010
Taas on viikko vierähtänyt ja vähän toistakin. Alkuviikko meni Rovaniemellä ja loppuviikko Helsingissä. Kokouksia riittää. Suuri valiokunta piti eilen ensimmäisen kokouksensa tälle vuodelle ja ensi viikolla on jo seuraava.

Torstaina kokoonnuimme kokoomuksen ohjelmatyön tiimoilta. Työryhmän aiheena on "Talouskasvu ja työllisyys". Toimeksianto on varsin haasteellinen ja erittäin mielenkiintoinen. Kävimme hyvää keskustelua aiheesta.

Nyt olen jälleen Rovaniemellä ja huomenna sunnuntaina kokoontuu valtuustoryhmä ja maanantaina valtuusto. Tiistaina palaan Helsinkiin ja suoraan Kanadan lähetystöön lounaalle. Lounastapaamisen aiheena on arktiset asiat.

Matkailumessuillakin olisi hyvä käydä kuulostelemassa viime aikojen kuulumisia. Lauantaina onkin sitten puoluevaltuusto ja -hallitus Helsingissä. Näiden jälkeen onkin lähtö Kööpenhaminaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksiin.

Menoa siis riittää, mutta välillä on ehdittävä myös ulkoilemaan. Jaksaa paremmin, kun saa raitista ilmaa välillä.

Viimeisimmistä poliittisesti mielenkiintoisista asioista voisi mainita Vesilakiesityksen. Käsittely alkaa eduskunnassa, kunhan istuntokausi pääsee vauhtiin 2.2. alkaen. Tämän päivän uutisista varmaankin Lehtomäen ilmoitus kieltäytyä keskustan puheenjohtajaehdokkuudesta yllätti monet. Nyt kisa vasta mielenkiintoiseksi meneekin...

Suurista uutisista ei voida ohittaa Haitin maanjäristystä. Kyseessä todella mittava inhimillinen katastrofi. Kansainvälisen yhteisön apu on nyt tarpeen ja on varmistettava, että apu menee myös perille.

Voimme kukin osallistua apukeräyksiin ja osaltamme helpottaa tilannetta!
Ulla

perjantai 8. tammikuuta 2010

Toimintatavat julki

Perjantaina 8.1.2010
Vuoden ensimmäinen viikko on vierähtänyt. Vaikka keskiviikko oli loppiainen, on muutoin oltu työn touhussa. Mitähän ihmiset tekivät ennen tietokoneaikaa? Itse istun koneen ääressä päivät päästään...

Näin istuntotauon aikana ehtii selaamaan lehtiä paremmin. Lapin paikallislehdet ovat mielestäni hyviä, koska ne keskittyvät juuri oman alueensa uutisointiin.

Harmillisena uutisointina kuitenkin totesin ennen joulua oleviin budjettikäsittelyihin liittyvät jutut. Niissä nostetaan esille kansanedustajien tekemiä aloitteita ja kuka edustaja on niissä mitenkin äänestänyt. Kannattaisi ehkä kertoa pelin henki, ettei synny vääriä käsityksiä.

Budjettialoitteilla ei ole normaalisti mitään menestymisen mahdollisuuksia. Niitä tehtailevat opposition kansanedustajat luodakseen kuvaa, että ovat alueidensa asialla. Sinänsä ihan hyväksyttävää toimintaa ja ihan hyvä nostaa esille asioita, jotka ovat tärkeitä. On kuitenkin muistettava, että hallituspuolueiden edustajilla on sidotut kädet budjetin käsittelyvaiheessa. Hallituksen vahvuus punnitaan juuri siinä, miten yhtenäinen sen puolueiden muodostama rintama on. Ei ole syytä lähteä tätä rintamaa heikentämään.

Hallituspuoluiden kansanedustajien vaikutusmahdollisuudet ovat aivan toisaalla, kuin aloitteiden tehtailussa. Omien ministereiden kautta on suorat kanavat vaikuttamiseen ja niitä myös käytetään. Näin pystymme hoitamaan monia oman alueen asioita eteen päin ilman aloitteita, jotka vain työllistävät turhaan virkakoneistoa. Asioihin on vaikutettava ennen kaikkea valmisteluvaiheessa.

Hallituksen työ on ollut yhtenäistä kuluneen vaalikauden aikana. Todennäköistä on, että vaalien lähestyessä kitkaa alkaa ilmaantua. Jokainen puolue pyrkii nostamaan omia tärkeiksi kokemiaan asioita ennen vaaleja esille. Näin tulee ollakin, mutta toivoa sopii, että yhteistyö sujuisi kuitenkin loppuun asti. Uusia kysymyksiä nousee varmasti esille, kun ratkaistaan pääministerin salkkua Vanhasen väistyessä - eikä vähiten hallitusyhteistyön sujumisen kannalta.

Mielenkiintoisia aikoja elämme. Hyvää viikonloppua!

Ulla

perjantai 1. tammikuuta 2010

Hyvää Uutta Vuotta!

Perjantaina 1.1.2010
Uuden vuoden ensimmäisenä päivänä aina miettii, mitä vuosi tuo tullessaan. Paljon on itsestä kiinni, mutta myös monet ulkoiset asiat säätelevät elämää. Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, vaikka kuinka haluaisi. Kuitenkin omalla asenteella on huikea merkitys. Jos itse on positiivinen, niin ympäristökin on positiivinen. Vanha sanonta pitää paikkansa; niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan...

Monesti tulee miettineeksi ihmisten henkistä hyvinvointia, eikä vähiten eilisten tapahtumien takia. Toivottavasti eilinen ampumatapahtuma jää viime vuoden oireeksi. Tälle uudelle vuodelle ei vastaavia tapahtumia tarvita. Onko kyseessä osoitus yleisemmästä pahoinvoinnista vai yksittäistapauksista? Onko meille nyt pysyvästi rantautunut näin traaginen tapa osoittaa pahoinvointia? Äärimmäisen huolestuttava ajatus!

Kuitenkin täytyy uskoa parempaan ja tehdä voitavansa. Omalla toiminnalla omassa lähiympäristössään voi saada myös hyvää mieltä aikaan. Kaikilla meillä on kykyä huomioida lähimmäisiämme ja tahtoakin löytyy, kun pysähtyy hetkeksi miettimään. Kaiken kiireenkin keskellä toisten huomioimiseen löytyy aina mahdollisuus.

Onnellista tätä vuotta kaikille!
Ulla