perjantai 30. huhtikuuta 2010

Vappua kaikille!

Vappuaattona 2010

Helsingissä paistaa aurinko ja kevättä on ilmassa. Eilen olimme Suuren valiokunnan kanssa Brysselissä ja siellä oli jo hyvinkin kesäistä. Ja ihanan vihreää!

Valiokunnasta oli mukana noin 10 jäsentä ja tapasimme Parlamentin Ympäristövaliokunnan edustajia. Halusimme nostaa esille Suomen huolen metsien hiilinielu-asemasta. Meille asia on tosi tärkeä, koska noin 70 % pinta-alastamme on metsien peitossa.

Tapasimme myös komissaari Rehnin ja saimme viime hetken tietoja taloustilanteesta. Kreikan avustuspaketti on viime metreillä ja on vain uskottava sen auttavan. Suurimmat sijoittajat Kreikassa ovat Ranskan ja Sveitsin pankit. Siispä karkeasti sanoen EU:n ja IMF:n avustuspaketti pelastaa näiden pankkien sijoituksia... No eihän se tietysti näin yksioikoista ole, vaan kysymyksessä on koko EU:n talousalueen ja euron vakaudesta.

Suurin kysymysmerkki tällä hetkellä on Espanjan ja Portugalin taloudet. Se mihin suuntaan niissä mennään, ratkeaa varmasti pian.

Ydinvoiman lisärakentamispäätöksen lähestyessä eduskuntakäsittelyä on myös vastustajien yhteydenotot lisääntyneet merkittävästi. Ymmärrän hyvin, että kaikki eivät voi olla asioista samaa mieltä, mutta jonkinlaista kohtuutta toivoisi kommentteihin. Toisaalta toivoisi ydinvoiman vastustajien miettivän, millä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pidetään yllä ilman lisärakentamista.

Valtion odotetaan kyllä tarjoavan kaikki palvelut, mutta tuulivoimalla se ei toteudu. Ilman elinkeinoelämän toimivuutta ja tulevaisuutta, ei palveluja voida tuottaa. Onkohan ihminen sittenkään valmis karsimaan omista mukavuuksistaan ja saavutetuista eduista? Asioissa on aina sen sata eri puolta ja niin on näkemyksiäkin.

HYVÄÄ VAPPUA!

Ulla

perjantai 23. huhtikuuta 2010

Kaksi voimalalupaa

Perjantaina 23.4.2010

Perustuslakivaliokunnan matka Inariin oli onnistunut. Uskon, että mukana olleet saivat hyvän kuvan niin alueellisesti kuin koko Lapinkin asioista. Jotkut vaikuttivat yllättyneiltä varsinkin Lapin positiivisesta hengestä. Yllätys näytti olevan myös se, että muu Suomi ei olekaan ainoana maksajan asemassa vaan paljon tehdään ja on jo tehty omin voimin.

Matkailukeskusten nousu on paljolti tehty yksityisen rahan voimin. Esimerkiksi Leviin viimeisen 10 vuoden aikana satsatuista noin 600 miljoonasta noin 96% on yksityistä rahaa. Tulevaisuudessa kaivostoiminnan viriämisen ansiosta saamme edelleen lisättyä omavaraisuuttamme. On hyvä, että vääriä mielikuvia saadaan oikaistua.

Lapin kannalta iso päätös menneellä viikolla oli hallituksen ydinvoimapäätös. Meidän toiveet kohdistuvat Simoon. Mikäli saisimme Fennovoiman voimalan juuri Simoon, olisi sillä todella suuri merkitys Lapin tulevaisuuden kehitykselle.

Kahden voimalan lupaesitykseen kytkeytyy läheisesti myös päätös uudistuvan energian paketista. Nämä yhdessä muodostavat paketin, jolla yritetään taata Suomen kilpailukyky ja sitä kautta myös hyvinvointiyhteiskunta. Perusasioita on myös Suomen omavaraisuuden lisääminen ja Venäjän energiariippuvaisuuden vähentäminen. Ja toisaalta myös ydinvoimassa on kysymys päästöttömästä energiasta, jolla muun muassa korvataan saastuttavaa hiilivoimaa.

Viikonlopun ohjelmassa on huomenna lauantaina Lapin kokoomuksen kevätkokous Rovaniemellä. Kokouksessa nimetään osa Lapin eduskuntavaaliehdokkaista kevään 2011 eduskuntavaaleihin.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Ulla

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Tuhkapilvi yllätti

Lauantaina 17.4.2010

Hei taas,

Mielenkiintoinen viikko takana. Pohjoismaiden neuvosto kokoontui Oslossa tiistaista keskiviikkoon. Onneksi palasimme jo keskiviikkoiltana, koska torstaina olisimme jääneet jumiin tuhkapilven alle.

Johtamani tarkastuskomitea piti lyhyen kokouksen. Asiat, jotka ovat olleet työlistallamme, ovat edenneet. Vauhtia voisi olla tietysti enemmän, mutta rajoituksia aiheuttaa mm. se, että jäsenet vaihtuvat kaiken aikaa. Jossakin Pohjoismaista on aina vaalit menossa ja uudet edustajat tulevat mukaan. Kokoonnumme ylimääräisesti syyskuussa tutustuaksemme Oslon ja Kööpenhaminan toimijoihin ja tuolloin on mahdollisuus käydä perusteellisempaa keskustelua.

Tuhkapilvi on aihuettanut ongelmia lähitulevaisuuteen. Meillä oli tarkoitus lentää sunnuntaina Ivaloon Perustuslakivaliokunnan kanssa. Nyt joudummekin menemään junalla jo lauantai-iltana Rovaniemelle ja sieltä edelleen bussilla Saariselälle. Mahtaa olla mielenkiintoinen matka. Alkuperäinen ohjelma toteutuu paikan päällä, mutta matkat vievät nyt huomattavasti kauemmin. Tästä johtuen mukaan lähtijät ovat karsiutuneet 6 henkilöön. Valitettavasti!

Menneen viikon poliittiset keskustelut keskittyivät energiaratkaisuihin ja reumasairaalaan. Ensin mainittu liittyy lähiaikoina tulevaan ydinvoimaesitykseen. Kokoomushan kannattaa kaikkien kolmen luvan myöntämistä, mutta koko energiapakettia on mietittävä samalla kertaa. Ei ole kysymys pelkästään ydinvoimapäätöksestä vaan myös uusiutuvien energialähteiden käsittelystä.

Heinolan reumasairaala on ollut runsaasti esillä. Valitettavaa on, että tilanne ajautui sairaalan lopettamiseen. Vaatimukset kahden miljoonan pelastusrahasta eivät ole realistisia. Niillä ei olisi voitu kuin pitkittää epätoivoista tilannetta. Kaikille potilaille järjestetään jatkohoitopaikka. Osaamista löytyy varmasti muualtakin. Suurin huoli on lapsipotilaista, mutta myös näiden jatkohoitdon uskotaan järjestyvän parhaalla mahdollisella tavalla.

Ivalon matkan jälkeen ensi keskiviikkona on mielenkiintoinen tilaisuus kuulla USA:n ulkoministeri Hilary Clintonin puhe Finlandia- talolla.

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille!

Ulla

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Joko saadaan työrauha?

Sunnuntaina 11.4.2010

Hei kaikille!

Viime viikko oli jälleen varsin hektinen. Tiura-case jatkui ja päätyi EK-ryhmän varapuheenjohtajan vaihtumiseen. Nyt toivoisi työrauhaa kaikille. Tämä prosessi osoitti jälleen kerran, kuin suuresti politiikka on yksilölaji. Toisaalta on osattava toimia yhteistyössä, mutta samalla jokainen on varsin yksin. Inhimillisesti ottaen joskus tilanteet ovat todella raakoja.

Viikolla käsiteltiin myös lisäbudjetti. Moni ei varmaan edes sellaista huomannut, kun kaikki uutisointi keskittyi jälleen yhteen kohuun. Lisäbudjetissa jatkettiin kuitenkin hallituksen linjaamaa elvytyspolitiikkaa. Nyt myös panostetaan nuorisotyöttömyyden hoitoon, jotta emme menettäisi yhtään nuorta taantuman vuoksi. Tulevaisuuden ikärakenteen kehittymisen vuoksi meillä ei olisi varaa menettää yhtään nuorta.

Eilen lauantaina Rovaniemellä jatkui Ski de Barents -tapahtuma. Illalla vietettiin Kursungin kisoja Ounasvaaran majalla. Ilta oli hauska, mutta jatkossa olisi hyvä saada lisää väkeä jälleen matkaan. Ski de Barentsille toivoo hyvää tulevaisuutta. Rovaniemi tarvitsee tällaisia tapahtumia.

Tänään sunnuntaina kokoonnumme Rovaniemen kokoomus -yhdistyksen järjestämään tilaisuuteen keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja tulevaisuudesta.

Maanantaina erilaisia tapaamisia ja illalla Helsinkiin. Tiistai-aamuna on lähtö Osloon ja paluu keskiviikkona. Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien kokoukset jatkuvat. Välillä tuntuu, että toiminta on tosi tiivistä.

Hyvää tulevaa viikkoa!
Ulla

maanantai 5. huhtikuuta 2010

Tiura puhuttaa

Maanantaina 5.4.2010
Hei taas!

Pääsiäinen vierähti nopeasti Kuusamossa. Olin vanhempieni ja sisareni kanssa viettämässä laatuaikaa katvealueella. Eli ei puhelinta eikä sähköpostia... Paluu arkeen alkaa nyt totuttelulla. Sähköpostit on luettu ja moniin vastattukin.

Istuntovapaa viikko tuli hyödynnettyä lähinnä levon merkeissä. Ennen sitä olivat kuitenkin ministerien Häkämies ja Risikko vierailut Lapissa. Häkämiehen kanssa olimme Kemijärvellä hiihtämässä talvisodan muisteluissa ja Risikon kanssa vierailimme Keminmaassa, Kemissä ja Torniossa. Olivat antoisia virailuja ja kiitos kaikille mukana olleille.

Niin vapaalla ei kuitenkaan olla oltu, etteikö uutisia olisi tullut seurattua. Edessä onkin varsin mielenkiintoinen viikko. Olisi hyvä tietää, kuka puhuu eniten totta "case Tiura" -asiassa. Alkaa olla ajojahdin tuntua...

Nyt siis kohti uutta viikkoa!

Ulla