lauantai 29. toukokuuta 2010

Demokratiaa MaailmaKylässä -festivaaleilla

Lauantaina 29.5.2010

Täytyy oikein pysahtyä miettimään, mitä kaikkea menneellä viikolla on tehty... Elämä on varsin vauhdikasta!

Eilen perjantaina olin Rovaniemellä ministeri Virkkusen kanssa. Olimme yliopistolla elinikäisen oppimisen seminaarin avajaisissa ja sen jälkeen vierailimme Lappsetilla. Jälkimmäinen vierailu oli mainio jatke aihepiirissä. Lasten leikkitelineiden valmistaja on viime vuosina paneutunut myös aikuisten ja senioreiden "leikkitelineisiin". Siis lifelong tuote.

Tänään tulin aamukoneella Helsinkiin. Osallistun DEMO ry:n puheenjohtajan ominaisuudessa MaailmaKylässä -festivaaleille. Avasin DEMO:n teltan ja valokuvanäyttelyn klo 12. Kummasti oli väkeä liikkeellä, vaikka vettä tuli kaatamalla. Nyt alkaa vähän keli selvetä. DEMO ry on eduskuntapuolueiden yhteinen yhdistys, joka vie demokratia-aatetta kehitysmaihin.

Iltapäivällä on vielä paneeli-keskustelu, jossa olen mukana. Aiheena on lähinnä naisten asema demokratiassa. Vaikka Suomea pidetään mallimaana tasa-arvoasioissa, on meilläkin vielä paljon parantamisen varaa. Surullista, että me naiset olemme usein pahimmat viholliset itsellemme. Jos saisimme yhdistettyä voimamme, olisi meillä varmasti paremmat mahdollisuudet menestyä tasaveroisesti miesten kanssa.

DEMO ry:n toiminta on keskittynyt tällä hetkellä Tansaniaan ja Nepaliin. Tansaniassa autamme paikallisia naisia politiikan vaikuttamisessa ja Nepalissa autamme nuoria ymmärtämään demokratian merkitystä kaikelle kehitykselle. Paikallisten olojen parantaminen demokraattisen vaikuttamisen kautta on perusta kaikelle kehitykselle.

Hyvää viikonloppua!

Ulla

perjantai 21. toukokuuta 2010

Energiaa ja Pallasta

Perjantaina 21.5.2010

Hei kaikille!

Hellettä on riittänyt, mutta juuri viikonlopun kynnyksellä ennustetaan viilenevää. Normaali tilanne. Toisaalta itselleni haitta ei liene suuri, koska ohjelmaa riittää. Huomenna lauantaina on puoluehallitus Espoon Dipolissa ja sieltä lähden suoraan kohti pohjoista. Sunnuntaina on vuorossa Ylitornion vierailu ja illalla vielä valtuustoryhmän kokous.

Menneestä eduskunnan viikosta voisi todeta, että keskustelua on ainakin riittänyt. Tiistaina jatkettiin edellisellä viikolla keskeytynyttä energiakeskustelua. Uskoisin, että suurin osa edustajista on kantansa lyönyt lukkoon, eikä asiantuntijakuulemiset valiokunnissa varmaan paljon tule asiaa muuttamaan. Kierros on kuitenkin käytävä.

Keskiviikkona kulttuuripoliittinen selonteko oli käsiteltävänä ja todeta voi, että se ei kauheasti herättänyt intohimoja. Selonteko oli jokseenkin ympäripyöreä, ettei vähäinen kiinostus ollut yllättävää.

Eilen torstaina istuin itse ilta kymmeneen istuntosalissa. Vihdoin saimme Pallas-asian toisen käsittelyn loppumaan ja tänään siitä sitten äänetetään. Ihmetystä herättää, miten yksi hotellihanke voi saada niin paljon huomiota ja kritiikkiä eduskunnassa. Kyseessähän on vain esitys, jolla parannettaisiin nykytilaa kaikkien kannalta. Lähes kaikki vastustajat löytyvät taas Lapin ulkopuolelta...

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ulla

perjantai 14. toukokuuta 2010

Vaikea taloustilanne

Perjantaina 14.5.2010

Vaikka kulunut viikko on ollut niin sanottu lyhyt viikko, on se ollut harvinaisen raskas viikko. Kreikan tilanne muutti muutenkin kiireisen kevään aikatauluja. Edellisellä viikolla olimme jo valmistautuneet Kreikan lainajärjestelyiden hoitamiseen, mutta tämä ei vielä riittänyt.

Tilanne käsjistyi viime sunnuntaina Euroopan rahaministereiden hätäkokoukseen. Tässä kokouksessa sovittiin poliittisesti massiivisesta 750 miljardin rahoituspaketista. Osasta vastaa IMF. Toimenpiteellä pyrittiin rauhoittamaan markkinat ja toivotaan, että siinä onnistuttiin. Suuren valiokunnan jäsenet pidettiin hyvin ajan tasalla koko viikonvaihteen ajan.

Keskiviikkona käytiin eduskunassa keskustelu Kreikan lainajärjestelyistä ja siitä myös äänestettiin. Opposition toimintaa voi luonnehtia vastuuttomaksi. Kukaan ei varmasti olisi halunnut hyväksyä apupakettia, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Näin ollen hallituspuolueet kantoivat vastuun.

Tulevaisuus näyttää, onnistutaanko Kreikan tilanne rauhoittamaan. Kreikka itse on sitoutunut noin 30 miljardin säästökuuriin. Se on ainoa tie, millä voidaan päästä eteenpäin. Suomen osuus lainoituksesta on noin 1,6 miljardia kolmessa vuodessa. Maksut suoritetaan neljännesvuosittain ja vain, mikäli Kreikka tekee oman osuutensa.

Tiukassa paikassa siis ollaan ja sitä suuremmalla riskillä, kun kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessan. Voitavansa on kuitenkin tehtävä ja nyt euromaat olivat selkä seinää vasten.

Hauskaa hellettä kaikille!
Ulla

perjantai 7. toukokuuta 2010

Kreikkaa ja Pallasta

Perjantaina 7.5.2010

Hei,

Tällä viikolla mielenkiintoisinta on ollut Kreikan tilanteen käsittely. Voin yhtyä edustaja Mannisen sanomaan, että valinta on tehtävä ruton ja koleran välillä. Koko tilanne on vastenmielinen. Kuitenkin on yritettävä ajatella, että tällä lainajärjestelyllä saataisiin vakautettua koko euroaluetta. Tällä myös ostettaisiin lisäaikaa Espanjalle ja Portugalille.

Kreikka itse hyväksyi eilen 30 miljardin muutospaketin. Kreikkalaiset eivät ole kovinkaan tyytyväisiä ja kuten itsekin tiedämme, on saavutetuista eduista aina vaikea luopua. Nyt on varmaan kuitenkin mietittävä selviytymistä ja vaihtoehdot ovat todella huonoja.

Toinen tämän viikon mielenkiintoisista asioista on ollut Pallaksen käsittely. Odotetut tahot käyttivät vastustuspuheenvuoronsa, mutta keskustelu ei ollut todellakaan kovin sivistynyttä. Yksityisen kansalaisen, tässä tapauksessa yrittäjän, nostaminen nimellä esille ei ole oikein. Koko hallituksen esityshän ei ole sidottu yrittäjään, vaan aika näyttää kuka sen pystyy toteuttamaan. Jos kukaan. Ehdot lisärakentamiselle ovat tosi kovat.

Eilen illalla olimme GTK:n vieraina Otaniemessä. Vierailu oli hyvin antoisa ja päivitti hyvin kaivannaisteollisuuden tilanteen.

tuleva viikonloppu meneekin Levillä. Kokoonnumme Pohjola-Nordenin puitteissa valmistelemaan Pohjois-Kalottikonferenssia. Kyseinen tapahtuma järjestetään elokuussa Kolarin Ylläksellä.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ulla