keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Yksi lautanen, yksi pääministeri. Kaksi lautasta kaksi ministeriä

Keskiviikkona 9.12.2009
Monelaista keskustelua on jälleen ilmassa. Eilen täysistunnossa oli pitkä keskustelu yliopistojen verotuksesta, joka liittyy yliopistouudistukseen. Iso ero tulevaisuudessa on se, että Yliopistojen apteekit eivät voi tulouttaa suoraan yliopistoille. Asiaa käsiteltiin aiemmin perustuslakivaliokunnassa ja lausuntomme oli, ettei asian voimaan saattaminen edellytä poikkeustoimia.

Suuri keskustelun aihe tällä hetkellä on perustuslakityöryhmän työ, joka sai jatkoaikaa. Ongelmana on Suomen edustus EU-kokouksissa. Ns. yhden lautasen periaate edellyttää yksiselitteisesti, että maata edustaa pääministeri. Parlamentaarinen vastuu toteutuu tätä tietä. Mikäli tarjolla on kaksi paikkaa, on toinen paikka tarkoitettu ao. substanssiministerille.

Erikoista on opposition näkemys asiaan. Tuntuu, että siellä on nyt laskettu hieman väärin kansan tuntoja. Alkujaan ymmärsi heidän näkemyksensä vahvasta presidentistä, kun se pohjautui vanhoihin galluppeihin. Kansa halusi vahvan presidentin. Uusimpien tietojen mukaan parlamentaarinen vastuun kanto on tärkeämpää kansalaisten keskuudessa. Eikö nyt oppositiokin voisi nähdä, ettei tämä ole pelin paikka, vaan järjen käytön tilaisuus.

Ja keskustelu jatkukoon...

Ulla