sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Petoforumia ja seminaareja

Sunnuntaina 30.1.2011

Hei kaikille! Viime viikolla Pohjoismaiden neuvoston kokoukset menivät hyvin. Tarkastuskomitea valitsi uudet tarkastuskohteet tälle vuodelle. Globalisaatioaloitetta seurataan tarkemmin, koska sen alla on paljon hankkeita. Lisäksi haluamme tehostaa neuvoston ja ministerineuvoston yhteistyötä.

Viimeksi tarkastuskomitea keskittyi projektihallintaan ja saimme tuntuvia tuloksia aikaiseksi. Projektien määrä on pudonnut noin 800 reiluun 200 hankkeeseen. Lisäksi yhteispohjoismainen hyöty on otettu peruselementiksi projektitoiminnassa.

Torstaina jatkuivat Vanhasen asian käsittelyssä asiantuntijakuulemiset. Perustuslakivaliokunnan on oltava täysilukuinen, kun asiaa käsitellään. Oli hankaluuksia saada valiokunnan jäseniä paikalle.

Ensi tiistaina jälleen jatkamme asian käsittelyä ja perjantaina tulee Vanhanen myös kuultavaksi. Kaikki nämä käsittelyt vievät aikaa varsinaisilta asioilta ja kiirettä pitää.

Puoluehallitus ja -valtuusto kokoontuivat eilen Helsingissä. Linjasimme veropoliittisia näkemyksiämme. Niiden kanssa voidaan elää, vaikka kaikkia vaikutuksia onkin vaikea ennakoida. Verotus on hankala laji, koska sen muutosten seuraukset voivat olla arvaamattomia. Toisaalta pitkäjänteisyys olisi kaikkien edun mukaista, jotta tulevaisuuden suunnittelu olisi helpompaa.

Huomenna maanantaina on vuorossa Salla ja petofoorumi. Torstaina olen puhumassa Levillä kahdessa eri seminaarissa.

Hyvää työviikkoa kaikille!

Ulla

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Työryhmien työn tuloksia

Sunnuntaina 23.1.2011

Hei kaikille! Kokoomuksella on kaksi varsinaista työryhmää, jotka ovat valmistelleet tulevia hallitusohjelmatavoitteita. Itse olen ollut mukana ministeri Virkkusen työryhmään, joka on käsitellyt yrittäjyyttä ja innovatiivisuutta. Työryhmän raportti julkaistiin tiistaina ja se koostuu 30 varsin konkreettisesta toimenpide-esityksestä.

Ministeri Kataisen työryhmän raportti ilmestyy lähiaikoina. Siinä keskitytään lähinnä verotuslinjauksiin.

Myös eduskuntaryhmä on ollut aktiivinen. Julkaisimme perjantaina KE Sanna Perkiön johtaman ympäristöryhmän raportin. Julkaisutilaisuudessa peilasin raportissa esitettyjä näkemyksiä talouteen ja luonnonvaroihin ennen kaikkea Lapin näkökulmasta.

Suomen tulevaisuus on paljolti riippuvainen osaamisesta ja juuri ympäristösektori voi tarjota meille suuria mahdollisuuksia kehittyä ympäristöteknologian kansainväliseksi huippuosaajaksi. Uutta Nokiaa ei ole näköpiirissä, joten meidän on kehitettävä osaamista ja innovatiivisuutta kaikilla sektoreilla, joihin meillä edellytyksiä.

Suomi on vientivetoisuudessaan hyvin altis maailmantalouden heilahduksille. Huippuosaaminen takaa paremmin työpaikkojen syntymisen ja pysymisen Suomessa.

Ensi viikolla tiistaina ja keskiviikkona kokoontuvat Pohjoismaiden neuvoston valiokunnat Helsingissä. Itse olen Tarkastuskomitean puheenjohtaja ja meidän on nyt lyötävä lukkoon alkaneen vuoden tarkastustehtävät. Projektihallinta säilynee yhtenä tarkastelukohteena, mutta rinnalle on tarjolla myös muita kohteita.

Torstaina jatkamme ex-pääministeri Vanhasen asian käsittelyä perustuslakivaliokunnassa. Kuulemme asiantuntijoita. Käsittely on salassa pidettävä, vaikka tämä ei näytä koskevan kaikkia jäseniä.

Ensi lauantaina kokoontuu Kokoomuksen puoluevaltuusto ja -hallitus Helsingissä, joten Rovaniemelle pääsen vasta sunnuntaina.

Hyvää viikkoa kaikille!
Ulla

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Vanhasen esitutkinta työllistää

Sunnuntaina 16.1.2011

Ensinnäkin kiitokset GTK:n juhlista. Oli tosi hyvät esiintyjät ja tunnelma. Sekaan mahtui huolen sävyttämä valtiovallan tervehdyskin, kun muu ohjelma oli positiivinen.

Kiitokset myös Tornion naisille, jotka järjestivät eilisen tilaisuuden Kauppakeskuksessa. Oli taas mukava käydä Torniossa karmeasta pakkasesta huolimatta. Onneksi olimme sisätiloissa!

Perjantaina tapasimme Pohjois-Lapin edustajien kanssa ministeri Risikkoa Aslak-asiassa. Pelastushelikopterin sijoituspaikkakunta on ollut suuren huolen kohteena, mutta päin vastaisesta uutisoinnista huolimatta, päätöksiä asiasta ei ole tehty vielä. Itse ihmettelen, miksi nykyinen toimiva systeemi ylipäätään pitäisi muuttaa toiseksi ja todennäköisesti vielä kalliimmaksi systeemiksi.

Jokunen sana viimeisimmästä mielipidemittauksesta. Eduskuntaan pyrkivän odotetaan ajavan aiempaa enemmän koko valtakunnan etua oman alueen etujen sijasta. Itse näkisin, että koko valtakunnan etu on, että alueet voivat hyvin. Tämän vuoksi on ajettava vahvasti myös omien alueiden etua.

Kansanedustajan työ on hyvin laaja-alaista. On oltava utelias ja vastaanottavainen koko elämän kirjolle, jotta saadaan laadittua meitä kaikkia koskevia hyviä saadöksiä. Yhden asian asiantuntijalle voi helposti tulla seinä vastaan, jos keskittyy vain kapeasti omaan intressipiiriinsä.

Ensi viikko onkin aika normaali työviikko. Kiinnostavinta on perustuslaikivaliokunnassa paneutuminen Vanhasen esitutkintamateriaaliin. Paperia riittää reilun kymmenen sentin paksuudella...

Hyvää viikkoa kaikille!
Ulla

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Liikekannalla koko viikon

Sunnuntaina 9.1.2011

Elin eilen jo ihan sunnuntaissa ja olin tänään menossa vaikka minne hoitamaan asioita... Onneksi maanantai on vasta huomenna!

Rovaniemellä on mahtava, kun pakkanen on laskenut. Aamulenkki teki terää! Oli vielä pimeää ja rauhallista, eikä liukastellut ollenkaan.

Työn täyteinen viikko on edessä. Maanantai-iltana Helsinkiin ja tiistaina jatkuu työt perustuslakivaliokunnassa ja iltapäivällä on täysistunto. Torstaina tulen takaisin Rovaniemelle. GTK viettää 125-vuotis juhlaa ja tuon valtiovallan tervehdyksen tapahtumaan.

Perjantaina vielä Helsingissä. Tapaamme ministeri Risikon pelastushelikopteriasioissa. Nyt olisi tärkeää saada stm ymmärtämään, että pelastushelikopterin merkitys Lapille on aivan eri asia kuin muualla Suomessa. Etäisyyksien vuoksi järkevin sijoituspaikka on ilman muuta Sodankylä.

Lauantaina on vuorossa Tornio ja naisten tapahtuma kauppakeskuksessa. Liikekannalla siis...

Hyvää tulevaa viikkoa kaikille!
Ulla

torstai 6. tammikuuta 2011

Hyvää Loppiaista

Torstaina 6.1.2011

Hyvää loppiaista ja menestyksekästä loppu vuotta!

Joulun aika päättyy useimmilla juuri loppiaiseen. On aika ryhtyä katsomaan, mitä tuleva arki tuo tullessaan.

Kun ensi viikon tiistaina palaamme eduskuntaan, on edessä kiireinen kevät. Monia lakiesityksiä on käsittelyssä ja osa niistä varsin haasteellisiakin. Samaan aikaan tulee valmistautua myös tuleviin huhtikuun vaaleihin.

Myös Vanhasen asian käsittely on edessä. Vaalirahasotkut lyövät leimansa koko poliittiseen toimintaan. Harmillista, kun ajatellaan, että syyteharkinnassa taitaa olla alle kymmenen tapausta. Eikä näidenkään tilannetta vielä tiedetä. Kaiken kaikkiaan 200 kansanedustajasta siis pieni osa on suurennuslasin alla.

Epäkohdat on tietysti korjattava ja väärinkäytöksiä ei tule hyväksyä. Näin onkin uusi vaalirahoituslaki saatu aikaan ja kevään vaaleissa se on ensi kertaa käytössä. Se on selvästi jo nyt aiheuttanut sen, että yksittäisen ehdokkaan on entistä vaikeampi saada vaalirahoitusta.

Vaalien jälkeen on sitten arvioitavissa, mikä vaikutus uusilla säädöksillä on eduskunnan kokoonpanoon.

Joulu tarjosi hetken hengähdystauon ja nyt taas työt maistuvat!

Ulla