perjantai 23. huhtikuuta 2010

Kaksi voimalalupaa

Perjantaina 23.4.2010

Perustuslakivaliokunnan matka Inariin oli onnistunut. Uskon, että mukana olleet saivat hyvän kuvan niin alueellisesti kuin koko Lapinkin asioista. Jotkut vaikuttivat yllättyneiltä varsinkin Lapin positiivisesta hengestä. Yllätys näytti olevan myös se, että muu Suomi ei olekaan ainoana maksajan asemassa vaan paljon tehdään ja on jo tehty omin voimin.

Matkailukeskusten nousu on paljolti tehty yksityisen rahan voimin. Esimerkiksi Leviin viimeisen 10 vuoden aikana satsatuista noin 600 miljoonasta noin 96% on yksityistä rahaa. Tulevaisuudessa kaivostoiminnan viriämisen ansiosta saamme edelleen lisättyä omavaraisuuttamme. On hyvä, että vääriä mielikuvia saadaan oikaistua.

Lapin kannalta iso päätös menneellä viikolla oli hallituksen ydinvoimapäätös. Meidän toiveet kohdistuvat Simoon. Mikäli saisimme Fennovoiman voimalan juuri Simoon, olisi sillä todella suuri merkitys Lapin tulevaisuuden kehitykselle.

Kahden voimalan lupaesitykseen kytkeytyy läheisesti myös päätös uudistuvan energian paketista. Nämä yhdessä muodostavat paketin, jolla yritetään taata Suomen kilpailukyky ja sitä kautta myös hyvinvointiyhteiskunta. Perusasioita on myös Suomen omavaraisuuden lisääminen ja Venäjän energiariippuvaisuuden vähentäminen. Ja toisaalta myös ydinvoimassa on kysymys päästöttömästä energiasta, jolla muun muassa korvataan saastuttavaa hiilivoimaa.

Viikonlopun ohjelmassa on huomenna lauantaina Lapin kokoomuksen kevätkokous Rovaniemellä. Kokouksessa nimetään osa Lapin eduskuntavaaliehdokkaista kevään 2011 eduskuntavaaleihin.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Ulla