perjantai 14. toukokuuta 2010

Vaikea taloustilanne

Perjantaina 14.5.2010

Vaikka kulunut viikko on ollut niin sanottu lyhyt viikko, on se ollut harvinaisen raskas viikko. Kreikan tilanne muutti muutenkin kiireisen kevään aikatauluja. Edellisellä viikolla olimme jo valmistautuneet Kreikan lainajärjestelyiden hoitamiseen, mutta tämä ei vielä riittänyt.

Tilanne käsjistyi viime sunnuntaina Euroopan rahaministereiden hätäkokoukseen. Tässä kokouksessa sovittiin poliittisesti massiivisesta 750 miljardin rahoituspaketista. Osasta vastaa IMF. Toimenpiteellä pyrittiin rauhoittamaan markkinat ja toivotaan, että siinä onnistuttiin. Suuren valiokunnan jäsenet pidettiin hyvin ajan tasalla koko viikonvaihteen ajan.

Keskiviikkona käytiin eduskunassa keskustelu Kreikan lainajärjestelyistä ja siitä myös äänestettiin. Opposition toimintaa voi luonnehtia vastuuttomaksi. Kukaan ei varmasti olisi halunnut hyväksyä apupakettia, mutta vaihtoehtoja ei ollut. Näin ollen hallituspuolueet kantoivat vastuun.

Tulevaisuus näyttää, onnistutaanko Kreikan tilanne rauhoittamaan. Kreikka itse on sitoutunut noin 30 miljardin säästökuuriin. Se on ainoa tie, millä voidaan päästä eteenpäin. Suomen osuus lainoituksesta on noin 1,6 miljardia kolmessa vuodessa. Maksut suoritetaan neljännesvuosittain ja vain, mikäli Kreikka tekee oman osuutensa.

Tiukassa paikassa siis ollaan ja sitä suuremmalla riskillä, kun kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessan. Voitavansa on kuitenkin tehtävä ja nyt euromaat olivat selkä seinää vasten.

Hauskaa hellettä kaikille!
Ulla