lauantai 5. maaliskuuta 2011

Kullankaivajat pelinappuloina

Lauantaina 5.3.2011

Hei kaikille.

Mennyt viikko olikin varsin mielenkiintoinen työviikko. Nyt alkaa viimemetreillä vaalit todella lyömään leimansa päätöksentekoon.

Tälla vaalikaudella ensimmäisen kerran jouduttiin puimaan lakiesityksiä Suuressa valiokunnassa. Ensin vaalilakiesitys muuttui valiokuntakäsittelyssä niin paljon, että suuri sali passitti sen korjattavaksi Suureen valiokuntaan. Sehän palautettiin esityksen mukaiseksi.

Kaivoslaki taas meni entistä sekavammaksi. Siinä on kyllä Lemmenjoen koneelliset kullankaivajat joutuneet politikoinnin kohteeksi. Hallituksen esityksen mukaan siirtymäaika olisi 8 vuotta. Talousvaliokunta päätyi esittämään mietinnössään 15 vuotta.

Poliittisesti 15 vuotta oli liian kaukana toteutuakseen. Ryhmyrit päätyivät esittämään 9 vuoden siirtymäaikaa kompromissina. Meille se tule Suureen valiokuntaan ja siellä tuli esitykseksi 10 vuoden siirtymäaika ja 2 vuoden kunnostusaika. Tämä tulos saatiin aikaan kokoomuksen edustajien voimin.

Emme siis pysytelleet ryhmyreiden sopimuksessa. Perusteluna voi todeta, että perustuslakivaliokunta lähti omassa käsittelyssään juuri tästä mallista, kun oli selvää, ettei 15 vuoden siirtymään ole poliittisia mahdollisuuksia. Nyt keskusta on käärmeissään ja katsotaan, mikä on kosto.

Tämä on kaikki kompromissipeliä, mutta tässä yhteydessä on väärin, että kullankaivajat joutuvat pelinappuloiksi. Ison salin käsittelyssä kysyin ministeri Pekkariselta keneltä ihan oikeasti ja tosiasiassa olisi pois, jos siirtymäaika olisikin vaikka 15 vuotta?? Vastaus oli pyörittelyä...

Itse näkisin tuon 10+2 vuoden mallin oikeudenmukaisempana kuin kompromissiesityksen 9+2 vuotta. On huomioitava perustuslain elinkeinonharjoittamisen vapaus ja omaisuudensuoja - suomalaiset perusoikeudet.

Ensi viikolla tulos saattaa salikäsittelyssä taas muuttua takaisin kompromissiesitykseen. Saa nähdä, voisiko järki joskus voittaa, että saataisiin edes vähän parempi ratkaisu aikaan.

Näin sekavaa voi joskus olla poliittinen päätöksenteko...

Nyt kohti Kemin markkinoita:)
Hauskaa viikonvaihdetta.
Ulla