lauantai 9. huhtikuuta 2011

Taloutta ja ryhmäkuria

Lauantaina 9.4.2011

Hei kaikille vaalikiertueelta. Monenlaisia asioita nousee esille ihmisten kanssa keskustellessa. Paljolti ollaan huolissaan talousesta ja Lapin tulevaisuudesta.

Valtion talous on saatava tasapainoon, jotta meillä on mahdollisuus turvata hyvinvointipalvelut myös täällä Lapissa. Verotusta joudutaan varmaan jonkin verran kiristämään, mutta se täytyy toteuttaa siten, että yritykset voivat hyvin. Näin mahdollistetaan uusien työpaikkojen syntyminen.

Suomessa on talouskasvu lähtenyt liikkeelle ja sitä ei nyt saa tyrehdyttää. Portugalin tilanne aiheuttaa epävarmuutta. On mahdollista, että Suomen mahdollinen velvoite osallistua Portugalin pelastamiseen, pystytään toteuttamaan jo annettujen vakuuksien sisällä. Tämä tarkoittaisi, ettei uusia vakuuksia tarvitisi antaa. Toivotaan, että tilanne voidaan hoitaa näin.

Jotkut tulevat myös kysymään, miksi olin poissa kaivoslakiäänestyksestä. Minulle tärkeä kullankaivajien asema ja lain vaikutukset siihen, eivät toteuttaneet omia näkemyksiäni ja en voinut hyväksyä siirtymäaikaa 9 vuodeksi.

Suomalainen demokratia toteutuu ryhmäkurin kautta. Jos on hallituspuolueessa, äänestää hallituksen esitysten puolesta. Jollei näin olisi, ei koskaan tiedettäisi lakien läpimenosta. Ainoa keino protestoida on olla poissa äänestyksestä.

Toisaalta, jos edustaja lähtee sooloilemaan ja äänestämään vastoin ryhmän ja hallituksen esitystä, on seurauksena luottamuksen menetys. Asiassa, jossa tietää, että ei ole edes realistisia mahdollisuuksia pärjätä, ei kannata lähteä irti ottoihin. Pitkällä tahtäyksellä on parempi säilyttää ryhmän luottamus ja oma uskottavuus, jotta saa ajettua Lapin asioita parhaalla mahdollisella tavalla.

Lainsäädäntötyö tehdään lain valmisteluvaiheessa ja valiokuntakäsittelyissä. Monesti on niin, että hallituksessa on arvopohjaltaan hyvinkin erilaisia puolueita ja siitä seuraa, että tehdyt kompromissit voivat olla hyvinkin kirpeitä.

On kuitenkin muistettava, että mikään laki ei ole kiveen hakattu ja jos laki osoittautuu huonoksi, voidaan sitä muuttaa.

Politiikka on oikeasti monien näkemysten yhteensovittamista, eikä aina toteudu juuri se oma tahto ja näkemys.

Hyvää viikonloppua kaikille!
Ulla