sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Ydinvoimaa ja uraania

Sunnuntaina 27.2.2011

Hei kaikille!
Päällimmäisenä on ajatuksissa eilinen uraanikaivos/ydinvoimapaneeli, joka pidettiin Rovaniemellä. Tiesin jo mennessäni paikalle, että kysymys on vastustajien tilaisuudesta. Katson kuitenkin, että on velvollisuus tuoda myös vastakkaisia näkemyksiä ihmisten tietoon.

Olen ydinvoiman kannattaja. Meidän on vahvistettava energiaomavaraisuutta, jotta saamme pidettyä kilpailukykymme yllä. Ja uskon myös, että omassa kontrollissamme ydinvoiman tuotanto on vakaammissa käsissä, kuin monessa muussa maassa.

Energiansaannin takaaminen teollisuudellemme auttaa nostamaan taloutemme jälleen paremmalle tolalle. Köyhän on vaikea olla ympäristöystävällinen. Kun talous on kunnossa, on helpompi huolehtia myös ympäristöasioista.

Uraanikaivokset puhuttivat runsaasti. Tosiasia on että, monissa kaivoksissa uraani on muun malmin sivutuote. Näen, että siitä on silloin huolehdittava. Kukaan ei varmasti uraanikaivosta naapuriinsa halua, vaikka rsikejä ei olisikaan. Negatiivinen mielikuva on niin vahva, että itsekään en Lapin matkailuimagon kannalta helpolla puoltaisi yksitään uraanin kaivuuseen keskittyvää kaivosta.

Tekniikka kuitenkin kehittyy kaiken aikaa ja tulevaisuudessa voi olla, että asia on punnittava uudelleen.

Tänään on vuorossa vaalipaneeli Saarenkylässä klo 12. Sen jälkeen menemme Pelloon kokoustamaan ja pidämme yleisötilaisuuden. Huomenna kohti Helsinkiä.

Pakkaset ovat onneksi hellittäneet ja olisi hyvä ulkoilusää... Toivottavsti mahdollisimman moni pääsee nauttimaan suksen luistosta!

Ulla

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Ministerit pohjoisessa

Sunnuntaina 20.2.2011

Ihanaa sunnuntai-aamua kaikille! Pakkanen on alle -20, siis sää on lämmennyt.

Takana on vilkas viikko. Saimme perustuslakivaliokunnassa vihdoin Vanhasen tapauksen hoidettua. Palaute on on ollut puolesta ja vastaan. Enemmän puolesta. Kannanotto tehtiin runsaan aineiston ja laajan asiatuntijakuulemisen pohjalta. Lopputulos oli oman käsitykseni mukaan oikea.

Keskiviikona olimme ministeri Häkämiehen kanssa Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Rovaniemellä oli aamukahvitilaisuus ja Arctic business forum-seminaari. Ministerin puheesta saattoi päätellä, että Lappi-tietoisuus on lisääntynyt etelässä.

Omassa puheenvuorossani kerroin Arktisista asioista. Olen ollut viimeiset neljä vuotta näiden asioiden kanssa paljon tekemisissä, kun olen toiminut Arktisten parlamentaarikkojen Suomen valtuuskunnan vpj:nä. Tiiviimmän yhteistyön luominen Venäjän kanssa on viimeisin askel, jotta saisimme jalansijaa Barentsin alueen kehittämisessä.

Eilen lauantaina minsteri Katainen vieraili Rovaniemellä. Koneen hajoamisen vuoksi hänen lähtönsä Helsingistä myöhästyi, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Porukkaa oli paljon läsnä ja tilaisuus oli kaikin puolin onnistunut. Kiitos kaikille osallistujille.

Tuleva viikko onkin aika normaali työviikko ja voi keskittyä vain työn tekemiseen.

Työniloa kaikille!
Ulla

lauantai 12. helmikuuta 2011

Arktisia asioita

Lauantaina 12.2.2011

Hei kaikille:)

Ensin kiitokset Kolarin kunnalle hienosta kuntavierailusta ja kiitokset paikallisille kokoomuslaisille hyvästä keskusteluhetkestä. Samoin kiitokset Ivaloon, josta sain paljon hyviä vinkkejä mukaan.

Pietarin vierailu oli mielenkiintoinen. Ulkoministeri Stubb avasi seminaarin, jossa käsiteltiin Suomen ja Venäjän yhteistyön mahdollisuuksia arktisissa asioissa. Lapin kannalta ensi arvoisen tärkeää on saada meille paremmat mahdollisuudet osallistua Barentsin alueen kehitykseen.

Itse korostin nimenomaan, että tässä tavoitteessa tarvitaan koko Suomen hartioita. Meillä on Lapissa paljon osaamista Venäjän suuntaan, mutta nyt on tarvetta vahvemmalle tuelle, jotta ei kävisi samoin kuin aikoinaan Snövitin tapauksessa. Suomalaiset eivät pärjänneet kilpailussa.

Ensi viikolla maanantaina on vuorossa Tornion vierailu ja tiistaina on jälleen Vanhasen asian käsittelyä perustuslakivaliokunnassa. Lisäksi on seminaari, johon osallistun keskiviikkona Rovaniemellä.

Kylmä sää saisi jo hellittää. Meillä on tänään kahvitusta cafe Linnassa, Kalotinlinnassa. Onneksi olemme sisätiloissa.

Hyvää viikonloppua!
Ulla

lauantai 5. helmikuuta 2011

Menoja moneen lähtöön

Lauantaina 5.2.2011

Hei kaikille!

Kiireinen viikkon on nyt takana. Välillä ei aina tiedä aamulla, mistä herää...Keskiviikkona lensin illalla Kittilään ja osallistuin torstaina kahteen seminaariin. Avauspuheenvuoro Pidä Lappi siistinä- tilaisuudessa oli ensin aamulla.

Paljon oli porukkaa matkassa samoin kuin uuden Lapin matkailuelinekeinon liiton seminaarissa. Jälkimmäiseen oli saatu paljon yrittäjiä mukaan, mikä kertoo osaltaan, että tällaiselle edunvalvontaa harjoittavalle yhdistykselle on ollut tilausta.

Omassa puheenvuorossani käsittelin yleisesti taloustilannetta ja hallituspuolueen tulevia verolinjauksia. Näissäkin linjauksissa nousi keskustelussa esille, että Lappi on oma lukunsa. Välttämättä kaikki yleiset linjat eivät sovi meille. Kiitos molempien tilaisuuksien järjestäjille ja osanottajille. Taas tuli eväitä ajaa meidän yhteisiä asioita eteen päin.

Eilen perjantaina saimme Vanhas-asian kuulemiset päätökseen perustuslakivaliokunnassa. Vanhanen oli itse kuultavana. Ensi tiistaina käymme valmistavan keskustelun ja varmaankin parin viikon sisällä saamme asian täysistuntosaliin.

Tänään on Ilmastolakiin liittyvä tilaisuus Lordin aukiolla ja illalla on Rotary-gaala Pohjanhovissa.

Huomenna ajattelin ajella Ylläkselle, jotta olisin lähempänä maanantain tilaisuutta. Olen menossa maanantaiksi Kolariin kuntavierailulle ja tapaamaan paikallisia kokoomuslaisia. Kiitos kutsusta.

Tiistaina aamulla palaan Helsinkiin ja iltapäivällä lähden junalla kohti Pietaria. Siellä on keskiviikkona Arktisia asioita käsittelevä seminaari, jonka avaa ulkoministeri Stubb. Itselläni on myös puheenvuoro.

Torstaina illalla on vielä ministeri Häkämiehen tilaisuus eduskuntaryhmän naisille. Saamme varmaankin päivityksen puolustuspoliittisista asioista.

Kaikenlaista on siis menossa normaalien töiden lisäksi.

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille!
Ulla