lauantai 28. marraskuuta 2009

Vierailuja ja valintoja

Lauantaina 28.11.2009
Kylläpä viikko on taas hujahtanut nopeasti. Kuukauden päästä on joulukin jo ohi... Eli kiirettä on pitänyt.

Viikolla käytiin eduskunnassa keskustelua Paras-hankkeesta. Valtioneuvosto antoi selonteon aiheesta ja kyseessä oli ennen kaikkea väliraportista. Selvää kuitenkin on, että työ on pahasti kesken ja nyt olisi aika löytää todellisia rakenteellisia ratkaisuja, jotta hyvinvointiyhteiskunnan palvelut pystytään turvaamaan myös tulevaisuudessa.

Menneeltä viikolta onmyös hyvä huomioida Kokoomuksen maahanmuuttopoliittinen selvitys. Se sisältää paljon asiaa ja perään kuuluttaa sitä kokoomuksen näkemystä, että tästä arasta aiheesta on voitava puhua ilman, että leimataan heti rasistiksi. Realistiset näkemykset asiasta on voitava ottaa esille ja ongelmia on minimoitava.

Eilen illalla (siis perjantaina) vierailimme toiminnanjohtajan kanssa Ylitorniolla. Kiitos kutsusta ja kiitos hyvästä keskustelusta ylitorniolaisille. Oli ilo käydä kylässä.

Tänään kokoontui piirin syyskokous Rovaniemellä. Valitsimme uuden piirihallituksen. Hauska asia oli se, että hallitukseen olisi ollut paljon enemmän halukkaita, kuin sinne voitiin valita. Hyvä nähdä, että ihmiset ovat aktiivisia ja haluavat osallistua toimintaan. Valittu uusi hallitus edustaa hyvin Lapin piiriä ja yhteistyö tulee varmasti olemaan hedelmällistä. Itse sain jatkomandaatin puheenjohtajana yksimielisesti. Tästä suuret kiitokset kokousväelle.

Vieraana kokouksessa meillä oli puoluesihteeri Taru Tujunen, joka piti henkeä nostattavan katsauksen Kokoomuksen tulevaisuuteen. Hieno esitys!

Huomenna on vuorossa vierailu Kemijärvelle ja maanantaina takaisin Helsinkiin. Eduskunta pitää täysistuntoja nyt maanantaisinkin ennen joulua, jotta saamme ensi vuoden budjetin käsiteltyä.

Hyvää viikonlopun jatkoa kaikille!
Ulla

perjantai 20. marraskuuta 2009

Arktiset alueet kiinnostavat

Perjantai 20.11.2009

Taas on viikko vierähtänyt vauhdilla. Tämä aamu alkoi mukavasti, kun saamelaispukuihin sonnustautunut 40 hengen lähetystö saapui eduskuntaan. Lapsia oli paljon matkassa ja saimme nauttia myös hauskasta esityksestä. Itse asia oli tärkeä ja se koski inarinsaamen oppikirjamateriaalin riittämättömyyttä. Me Lapin kansanedustajat lupasimme tehdä voitavamme asian auttamiseksi. Läsnä olivat myös sivistysvaliokunnan pj. Raija Vahasalo ja vpj. Tuomo Hänninen.

Viikolla on äänestetty myös vähittäiskauppojen aukioloajoista. Selvin luvuin saamme esityksen läpi.

Arktiset asiat puhuttivat myös keskiviikkona. Itse sain pitää Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron asiasta. Nostin esille Barentsin yhteistyön merkitystä. Myös meidän suomalaisten on katsottava omaa etuamme ja pyrittävä saamaan osaamistamme arktisille alueille. Näin muutkin Arktiset valtiot tekevät.

Viikonloppuna kierrän jälleen maakuntaa. Lauantaina on vuorossa Kemin ja Tornion syyskokoukset. Lauantai-iltana on myös Lapin kokoomusnuorten 40 -vuotisjuhla Rovaniemellä. Suunnuntaina vielä käynti Simon syyskokouksessa. Kiitos kaikille kutsusta!

Hyvää viikonloppua!
Ulla

torstai 12. marraskuuta 2009

Kolme ydinvoimalupaa!

Torstai 12.11.2009
Taas on juostu viikko melkein loppuun. Joskus ihmettelen, miten perheelliset pystyvät hoitamaan näitä hommia...? Oma tilanteeni sallii jatkuvan työnteon, mutta kyllä se tietysti verottaa sosiaalista elämää. Eipähän pääse edes syntymään mitään tiiviimpiä kytköksiä työnteon jarruksi!

Eilen oli puoluehallituksen kokous. Ydinvoimakeskustelu näyttää olevan nyt kuuma peruna. Ihmetystä herättää TEM:n arviot Suomen pysyvästä energiantarpeen vähenemisestä. Näinhän siinä käy, jos halutaan ajaa Suomen kilpailukyky alas. Luulisi kaikkien intressissä olevan, että hyvinvointiyhteiskunta pidetään jatkossakin yllä, mutta näin ei näytä olevan.

Kokoomuksen linja kolmen ydinvoimalaluvan myöntämisestä on oikea. Keskusta ei tunnu pystyvän katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen vaan katse pysähtuu omiin varpaisiin. Vanhoja ydinvoimaloita poistuu 2020 luvulla ja ihmetystä herättää, millä energiaa sitten tuotetaan. Pitäisi osata varautua tosiasioihin, kun ne kerran tiedetään.

Tänä iltana kokoomuksen eduskuntaryhmä vierailee Suomen Pankissa. Tiedossa on mielenkiintoisia puheenvuoroja taloudesta ja Suomen tulevaisuudesta.

Huomenna on perjantai ja 13. päivä! Olkaahan varovaisia!

Ulla

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Hyvää isänpäivää!

Sunnuntai 8.11.2009
Hyvää isänpäivää! Ihana rauhallinen vapaapäivä. Siitä onkin aikaa, kun viimeksi on ollut kokonainen päivä vapaata. Ehtii vähän tehdä kotihommiakin ja rauhassa valmistautua tulevaan viikkoon.

Perjantaina en valitettavasti ehtinyt käydä Maaseutumessujen Lappi-osastolla. Kaikki ovat kehuneet kovasti. Olin kyllä naapurissa luonnontuotealan keskustelutilaisuudessa ja se kesti sen verran, että piti lähteä täysistuntoon ja äänestyksiin. Luonnontuoteala on todella kiehtova ja uusia mahdollisuuksia tarjoava ala. Oli tosi hyvä tilaisuus kuulla alan toimijoita. Kiitos!

Eilen lauantaina olimme toiminnanjohtajan kanssa juhlimassa Tornion Kokoomuksen 90 -vuotista taivalta. Kunnioitettava matka takana. Juhlapuheessani käsittelin puolueen lähtökohtia ja totesin, että meidän arvomme ovat hyvin kestäneet aikojen saatossa. Puhuin myös tämän päivän vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Valtio tekee osuutensa, mutta meidän kaikkien panos on tarpeen, jotta selviämme taantumasta. Tärkeää on huolehtia lähimmäisistä. Välittämistä ei voida ulkoistaa viranomaistoiminnaksi.

Lopuksi muutama sana ensiviikosta. Täysistuntokäsittelyyn tulee esitys kaupan aukioloajoista. Aukioloaikojen vapauttaminen tulee herättämään myös vastustusta, mutta eiköhän se nyt vihdoin mene läpi. Pääsemme varsin epätyydyttävästä tilanteesta eroon ja markkinat määräävät ajan kanssa, miten asia muotoutuu. Vapautushan ei tarkoita, että kauppojen olisi pakko olla auki aina, vaan se antaa vapauden määritellä aukioloajat tarpeen mukaan. Kauppakeskusten osalta tulee joitakin tarkennuksia.

Hyvää tulevaa viikkoa kaiklle!
Ulla

perjantai 6. marraskuuta 2009

Surua ja arkea

Perjantaina 6.11.2009

Sateista perjantaita. Helsingin eiliset lumet ovat nyt menneen talven lumia. Illalla palaan Rovaniemelle, johon luvattiin ainakin vähän pakkasia. Olisi hyvä päästä jo ladulle...

Eilinen kyselytunti keskittyi pitkälti sikainfluenssan käsittelyyn. Ihmisten keskuudessa huoli taudista on aiheuttanut paljon kysymyksiä. Näihin pyritään vastaamaan erilaisten palvelupuhelimien avulla. Yksinkertaisinta lienee soitto omaan terveyskeskukseen, kun haluaa tietoa asiasta.

Hyvin surullinen uutinen tuli viikolla Torniosta. Surun taakka on raskas - osanottoni. Perusterveen lapsen menehtyminen aiheuttaa myös hätää ja huolta monien lasten vanhemmissa.

Kuitenkin eteen päin on mentävä ja arjen asiat hoidettava. Tänään on messukeskuksessa maaseutumessut. Toivottavasti ehdin käydä katsastamassa Lappi-osaston. Ensin on kuitenkin luonnontuotealaan liittyvä keskustelutilaisuus. Ala on tärkeä maaseudulle ja myös Lapissa on kehittynyt paljon yrittäjyyttä luonnonmateriaalien ympärille. Harvoin tulee ajatelleksi, miten paljon asioita ja tekemisiä kytkeytyy luontoon.

Luontoon perustuva yrittäjyys voi olla esimerkiksi elintarvike-, käsityö- ja matkailuyrittäjyyttä. Näihin kaikkiin liittyy myös jokamiehenoikeudet. Kyse on oikeudesta, mutta on muistettava myös velvollisuudet. Ei saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Oikein toimimalla säästytään monilta konflikteilta ja mielipahalta.
Hyvää isänpäivä-viikonloppua!

Ulla

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Aluehallintouudistus

Keskiviikko 4.11.2009 Helsinki

Eilen käsiteltiin aluehallintouudistusta täysistunnossa. Esityksen tarkoituksena on selkiyttää valtion hallintoa. Keskustelua aiheutti ympäristöhallinnon asema. Lappilaisen voi olla ihan tyytyväinen, jos ympäristösektoria kavennetaan. Moni hyvä hanke on viivästynyt tai estynyt ympäristöviranomaisen suhtautumisen vuoksi.

Maakunnan kehittämisen tulisi olla kaikkien tahojen yhteinen intressi, mutta näin ei aina tunnu olevan. Joskus on vaikea ymmärtää kaiken vastustajien intressejä. Lapissakin tulee voida luottaa tulevaisuuteen. Yhteistyön merkitys on tärkeää ja turhaa byrokratiaa tulisi välttää, jotta pystymme jatkossakin elämään maakunnassa.

Aluehallinnon uudistus on lappilaisittain kohtuullisen helppo ymmärtää. Uudet rakennelmat luodaan vanhojen päälle, eivätkä muutokset ole niin suuria kuin ehkä muualla. Maakuntaliiton asema tulee vahvistumaan. Muutos tulee kuitenkin vaatimaan sopeutumista, mutta ajan kanssa siitä selvitään. Ja mikäli korjattavaa löytyy, niin sitten paikataan.

Ja nyt perustuslakivaliokuntaan. Jutturuuhka. Käsiteltävää on paljon.
Ulla

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Maaseutumessut 6.-8.11.2009

Sunnuntai 1.11.2009
Hei kaikille!
Marraskuu ja Rovaniemellä aika karmea keli. Melkein koko viikko oltiin Tukholmassa Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa. Istunto oli mielenkiintoinen ja paljon oli asioita käsiteltävänä. Vaikka pohjoismailla on jokseenkin sama arvopohja ja kultuuri, niin yllättävän paljon eroja löytyy. Rajaesteiden poistaminen on tärkeä asia, mutta yhtä tärkeää on yrittää estää uusien rajaesteiden syntyminen. Tähän päästään vain hyvällä yhteistyöllä ja oikeusvertailua tulisi tehdä jo lainsäädännön valmisteluvaiheessa. Paljon on tehtävää.

Alkava viikko on työntäyteinen. Maanantaina on kokouksia Rovanimellä ja tiistai aamuna paluu Helsinkiin. Aluehallintouudistus tulee keskusteluun eduskunnassa ja siitä riittää varmasti sanomista. Perjantaina pitää ehtiä käydä valiokuntien ja täysistunnon välissä maaseutumesssuilla. Siellä on odotettavissa paljon nähtävää ja oma puheenvuoro luonnontuotealasta.

Hyvää alkavaa viikkoa kehnosta kelistä huolimatta!
Ulla