keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Arktisia asioita

Keskiviikkona 20.1.2010
Helsingissä on kirpeä pakkaspäivä. Ihmettelen vain, kuinka kauan tämä kunnon talvi täällä jatkuu. Mukavaa on, kun ei sada vettä!

Eilen olin Kanadan lähetystössä lounaskokouksessa, jossa keskusteltiin arktisista asioista. Asia on minua lähellä tietysti siksi, että edustan Lappia ja toisekseen siksi, että olen Arktisten parlamentaarikkojen Suomen valtuuskunnan vpj. Paikalla oli joitain ministeriöiden edustajia ja itse olin ainoa poliitikko.

Kanandan uusi lähettiläs on aloittanut Suomessa syyskuussa ja oli miellyttävä tutustua häneen. Hän on käynyt jo myös Rovaniemellä. Kanada on perustanut arktisia asioita varten toimiston Osloon ja sen vetäjä oli myös paikalla. Pöytäkeskustelu oli vilkasta.

Lapin kannalta arktiset asiat ovat tärkeitä nimenomaan Barentsin luonnonvarojen takia. Meillä olisi intressiä päästä mukaan alueen hyödyntämisprosessiin. Nyt näyttää kuitenkin, että Stokmannin alueen kehittäminen siirtyy aiemmin toivotusta. Keskustelua herätti myös paljon EU:n asenne arktisiin alueisiin. Mielenkiinto on selvästi lisääntynyt ja yhteistyön merkitystä on painotettava. Suomi myös painottaa voimakkaasti kaikkien kahdeksan arktisen maan yhteistyötä. Ei ole hyvä, että viisi rannkkiovaltiota ryhtyisivät eriytymään muista.

Hyvää viikon jatkoa kaikille!
Ulla