perjantai 8. tammikuuta 2010

Toimintatavat julki

Perjantaina 8.1.2010
Vuoden ensimmäinen viikko on vierähtänyt. Vaikka keskiviikko oli loppiainen, on muutoin oltu työn touhussa. Mitähän ihmiset tekivät ennen tietokoneaikaa? Itse istun koneen ääressä päivät päästään...

Näin istuntotauon aikana ehtii selaamaan lehtiä paremmin. Lapin paikallislehdet ovat mielestäni hyviä, koska ne keskittyvät juuri oman alueensa uutisointiin.

Harmillisena uutisointina kuitenkin totesin ennen joulua oleviin budjettikäsittelyihin liittyvät jutut. Niissä nostetaan esille kansanedustajien tekemiä aloitteita ja kuka edustaja on niissä mitenkin äänestänyt. Kannattaisi ehkä kertoa pelin henki, ettei synny vääriä käsityksiä.

Budjettialoitteilla ei ole normaalisti mitään menestymisen mahdollisuuksia. Niitä tehtailevat opposition kansanedustajat luodakseen kuvaa, että ovat alueidensa asialla. Sinänsä ihan hyväksyttävää toimintaa ja ihan hyvä nostaa esille asioita, jotka ovat tärkeitä. On kuitenkin muistettava, että hallituspuolueiden edustajilla on sidotut kädet budjetin käsittelyvaiheessa. Hallituksen vahvuus punnitaan juuri siinä, miten yhtenäinen sen puolueiden muodostama rintama on. Ei ole syytä lähteä tätä rintamaa heikentämään.

Hallituspuoluiden kansanedustajien vaikutusmahdollisuudet ovat aivan toisaalla, kuin aloitteiden tehtailussa. Omien ministereiden kautta on suorat kanavat vaikuttamiseen ja niitä myös käytetään. Näin pystymme hoitamaan monia oman alueen asioita eteen päin ilman aloitteita, jotka vain työllistävät turhaan virkakoneistoa. Asioihin on vaikutettava ennen kaikkea valmisteluvaiheessa.

Hallituksen työ on ollut yhtenäistä kuluneen vaalikauden aikana. Todennäköistä on, että vaalien lähestyessä kitkaa alkaa ilmaantua. Jokainen puolue pyrkii nostamaan omia tärkeiksi kokemiaan asioita ennen vaaleja esille. Näin tulee ollakin, mutta toivoa sopii, että yhteistyö sujuisi kuitenkin loppuun asti. Uusia kysymyksiä nousee varmasti esille, kun ratkaistaan pääministerin salkkua Vanhasen väistyessä - eikä vähiten hallitusyhteistyön sujumisen kannalta.

Mielenkiintoisia aikoja elämme. Hyvää viikonloppua!

Ulla