perjantai 12. helmikuuta 2010

Ongelmiin on löydettävä ratkaisuja

Perjantaina 12.2.2010

Alkuviikko meni Kaliningradissa, Venäjällä. Olimme Pohjoismaiden neuvoston tarkastuskomitean kanssa tarkastamassa PN:n paikallista informaatiotoimistoa. Tapasimme myös paikallisen duuman edustajat. Monia ajankohtaisia asioita nousi esille ja yhteistyön merkitystä korostettiin. Tahtoo olla vain niin, että raha on se joka aina ratkaisee.

Keskusteluissa nousi voimakkaasti esille jätevesien käsittely. Itämeren saastuminen on kaikkien alueen valtioiden ongelma, jonka ratkaisemiseen kaikkien myös on osallistuttava. Kaliningradin jätevedet lasketaan edelleen puhdistamattomina mereen. Kyseessä on puolen miljoonan asukkaan kaupunki, joten mistään pienestä ongelmasta ei ole kysymys.

Itse info-toimiston osalta voisi todeta sen löytäneen oman paikkansa. Se on perustettu vuonna 2006 ja tutustuimme sen paikallisiin yhteistyökuvioihin. Aina voi kysyä, kuinka tarpeellista ja mitä hyötyä Pohjoismaille on tällaisten toimistojen ylläpitämisessä? Venäjä on kuitenkin saatava yhä tiiviimmin yhteistyöhön EU:n ja Pohjoismaiden kanssa, jotta ongelmallisiin asioihin saadaan ratkaisuja aikaan. Siksi ehkä positiivinen suhtautuminen on paikallaan. Aina voidaan edellyttää parannuksia ja ennen kaikkea konkreettisia toimenpiteitä.

Maahanmuuttoasiat ovat paljon puhuttaneet menneellä viikolla. Ei voida hyväksyä lain vastaista toimintaa keneltäkään. Väärinkäytökset on karsittava. Kansalaisten oiekustaju on ollut koetuksellä. Tämän vuoksi asioille on tehtävä jotain ja maahanmuuttoon liittyvissä asioissa on aina toimittava ripeästi, jotta suuremmilta ongelmilta vältytään. Näin ei ole tapahtunut ja kokoomus on aktiivisesti painostanut maahnamuuttoministeriä ryhtymään toimenpiteisiin.

Hyvää viikonloppua!
Ulla