perjantai 5. helmikuuta 2010

Kaivoslaki lähetekeskustelussa

Perjantai 5.2.2010

Hei kaikille
Kulunut viikko onkin ollut varsin mielenkiintoinen näin eduskunnasta käsin. Puhemiehen vaali herätti suurtakin närkästystä. Niinistö sai osakseen runsaan joukon protestiääniä, joka saattoi olla osittain viesti henkilökohtaisesti Niinistölle, mutta myös tulevat vaalit alkavat näkyä puolueiden toiminnassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä käyttäytyi varapuhemiesten vaaleissa ryhdikkäästi. Emme lähteneet lapselliseen kostoleikkiin vaan olimme sopimusten takana. Monesti arvostelen mediaa kansanedustajien mollaamisesta, mutta kyllä edustajat omalla käyttäytymisellään osan ansaitsevatkin.

Muutoin istuntokausi on lähtenyt vauhdilla käyntiin. Lappilaisittain tärkeä Kaivoslaki oli torstaina lähetekeskustelussa. Esitys on hieman parantunut matkan varrella, mutta esimerkiksi kullankaivajien tulevaisuus on heikko. Koneellisen kullankaivuun siirtymäsäännös on esityksessä 8 vuotta ja se on aivan liian lyhyt. Paras vaihtoehto olisi luontainen poistuma eikä vuosimääriin sidottu alasajo. Kyseessä on kuitenkin ihmisten elinkeino.

Lapin kannalta kaivannaisteollisuuden nousu on elintärkeä asia. Maakunnan elinvoimaisuuden takaaminen edellyttää eri elinkeinojen yhteensovittamista. Lappi on noin kolmannes Suomen pinta-alasta, joten alueelle mahtuvat erilaiset toiminnot, kun yhteistyössä ajetaan maakunnan etua.

Huomenna lauantaina meillä on Rovaniemellä Lapin kokoomuksen uuden toimiston avajaiset klo 12-15. Paikka on Valtakatu 26. tervetuloa kahville!

Ulla