sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Demokratia ei ole itsestäänselvyys

Sunnnuntaina 21.2.2010

Hei kaikille ja anteeksi pieni tauko.
Takana on kiireinen viikko hankalien yhteyksien takana. Olen ollut paljon parjatuilla valiokuntien pitkällä reissulla. Mietin kaksi kertaa uskallanko edes kirjoittaa matkasta, mutta niin paljon on mielen päällä, että ajattelin rohjeta.

Eduskunnan valiokunnat tekevät kerran vaalikaudessa ns. kaukomatkan. Perustuslakivaliokunnan matka kohdistui nyt Etelä-Afrikkaan. Lähinnä ajatuksena oli tutustua paikalliseen ihmisoikeustilanteeseen, koska ne ovat niitä asioita,jotka kuuluvat valiokunnan toimialaan.

Valiokunnan jäsenenä ja juristina matka oli antoisa. Viikon aikana avautui nuoren demokratian historia ja nykyisyys. Paikallinen perustuslaki on hyvin tärkeässä asemassa ja sen tuella kehitetään vielä niin ohutta demokratia-todellisuutta.

Vierailimme maan parlamentissa, joka sijaitsee Kapkaupungissa. Valtaa pitää ANC-puolue, mutta se on joutunut liittoutumaan kommunistien kanssa varmistaakseen asemansa 400 paikkaisessa parlamentissa. Puolueet pitivät puheenvuoronsa, jonka jälkeen seurasi presidentin vastaus. Opposition puheenvuorossa ei säästelty sanoissa vaan presidenttiä ja valtapuoluetta kritisoitiin värikkäästi. Myös Etelä-Afrikassa on menossa oma seksiskandaalinsa ja se tuotiin myös esille. Presidentin ja muiden poliitikkojen seksisuhteet ja aviottomat lapset nostattivat arvostelua.

Parlamentin lisäksi vierailimme erilaisissa komissioissa ja virastoissa ja kuulimme lukuisia korkeassa asemassa olevia henkilöitä. Aikoinaan totuuskomission tuomarina olleen juristin kertomuksia olisi kuunnellut vaikka koko illan. Vaalikomission puheenjohtajalla oli niin ikään varsin mieleenpainuvia näkemyksiä ja paikallinen oikeusasiamies kertoi toiminnastaan.

Tärkein vierailukohde oli varmasti perustuslakituomioistuin. Kaiken kaikkiaan jo paikkakin oli varsin vaikuttava, mutta tuomioistuimen deputyjudgen tapaaminen oli suuri ilo. Vaikuttava henkilö!

Matka herätti monia ajatuksia ja avasi asioita. Me suomalaiset pidämme demokratiaa itsestäänselvyytenä, mutta monessa muussa maassa se utopiaa. Etelä-Afrikassa on lähdettu oikealle tielle 1990-luvulla, mutta kestää vielä pitkään ennen kuin asiat ja olot vakiintuvat demokratian näkökulmasta. Helpotusta ei varmasti tuo maan korkea rikollisuusaste, joka aiheuttaa epävakautta. Vaikea nähdä, miten sitä saadaan kitkettyä, kun henki ei ole kovin arvokas. Vapaa liikkuminen on hyvin rajoitettua ja täytyy toivoa, että kesän jalkapallokisat saadaan kunnialla vietyä läpi.

Hyisen kylmää sunnuntaipäivää...
Ulla