tiistai 16. maaliskuuta 2010

Päivä eduskunnassa

Tiistaina 16.3.2010

Ei päästä talvi otettaan täällä Helsingissäkään. Aamulla kävin kuuden jälkeen lenkillä ja meinasin jäätyä...kaunis auringonnousu lämmitti kuitenkin mieltä.

Päivä on taas mennyt juostessa eri kokouksissa. Ensin hoidettiin DEMO:n pöytäkirja kohdilleen, jotta saadaan tilintarkastajille materiaali. Perustuslakivaliokunnassa kuultiin kaivosasioissa asiantuntijoita. Lemmenjoen kullankaivajat puhuttavat. Omaisuudensuoja ja elinkeinonharjoittamisen vapaus ovat tärkeässä asemassa, mutta näyttää, että suojelu ajaa kaiken yli. Huolestuttaa! Millä me Lapissa harjoitetaan mitään elinkeinoa, kun kaikki pitää suojella?

Täysistunnossa ei sen kummempia. Mustajärvi ihmetteli, miksi työpaikkoja luodaan Kemijärvelle. No, monet asiat ovat kuntatason asioita eikä eduskunnassa päätettäviä. Luulisi olevan tyytyväinen uusista työpaikoista...

Sitten olin kuuntelemassa maahnamuuttoasioista näkemyksiä. Vaikuttaa siltä, että olemme huomattavasti löysemmällä linjalla, kuin direktiivi antaisi mahdollisuudet. Alaikäisten lasten maahantuloa täytyy hillitä. Kasvattilasten asema ei ole Suomen järjestelmän mukainen. Ei ole oikein, että monta kymmentä sukulaista pääsee väärin perustein maahan. Ikätarkastus on jo tuonut tuloksia ja hillinnyt hieman ryntäystä. Lisäksi Suomi taitaa olla ainoa maa joka maksaa maahantulokustannukset. Nyt olisi kehitettävä järjestelmää, jolla paluuta omiin maihin voidaan kannustaa.

Tämän jälkeen osallistuin Virkkusen työryhmän kokoukseen. Valmistelemme Tuottavuus ja talouskasvu -teemalla seuraavaan hallitusohjelmaan pohjaa. Kuultavina olivat ITC alan asiantuntijoita.

Illalla menemme vielä KE Jaskarin luo valmistelemaan kirjaprojektia. Meillä on porukka, joka kirjoittaa artikkeleita, jotka julkaistaan kirjana. Itse olen mukana EU-asioihin liittyvässä artikkelissa.

Tässä ehkä kuvaus tyypillisestä päivästä eduskunnassa.

Hyvää loppuviikkoa kaikille!
Ulla