perjantai 19. maaliskuuta 2010

Risteilyä jäiden seassa

Perjantaina 19.3.2010

Hei kaikille

Työviikko jatkuu edelleen. Huomenna lauantaina lähdemme kokoomus-risteilylle ja palaamme sunnuntaina Helsinkiin. Ohjelmassa on paljon erilaisia tilaisuuksia. Jatko onkin hiukan haasteellinen, kun lautta on satamassa sunnuntaina klo 15.15. ja Rovaniemen kone lähtee klo 16.15. Täytyy vaan yrittää ehtiä, kun valtuustoryhmän kokous on klo 18...

Rovaniemellä käydään nyt keskustelua siitä, pitääkö valtuuston kokoontua vaikka ei olisi asioita, mitä käsitellä. Kokousaikataulu on lyöty lukkoon ennakkoon, mutta vaikealta tuntuu, ettei sitä voitaisi muuttaa tarpeen vaatiessa. Ongelma on päässyt syntymään, kun kokouspäiviä on lisätty aiemmasta.

Toinen kysymys on, tuleeko valtuustoon riittävävsti asioita käsiteltäväksi ylipäätään. Pitäisikö valtuuston roolia vahvistaa nykyisestä? Tämä asia olisi varmaankin keskusteltava läpi. Kuitenkaan en näe nykytilanteessa, että kokouksia ehdoin tahdoin tulee järjestää, jollei ole käsiteltäviä asioita. Valtuuston kokoukset on tarkoitettu valtuustolle kuuluvien asioiden käsittelyä varten ja lisäinfot on tarkoitus käsitellä valtuustoa edeltävän torstain infotilaisuuksissa.

Asiasta on erilaisia näkemyksiä, mutta kysymys on myös rahasta.

Rahasta on myös kysymys yle-sopassa. Kansalaisia kiinnostaa päällimmäisenä se hinta, mitä kukin joutuu maksamaan. Mediamaksu on tymätty vaikka se todennäköisesti alentaisi suurimman osan maksutaakkaa. Ongelmana on ollut erityisryhmien kompensaatio veroluonteisen maksun toteuttamisessa. Eduskuntaryhmät jatkavat asian punnintaa ensi viikolla.

Perustuslakivaliokunnassa kuulimme tänään asiantuntijoita vaalipäivän siirtämis-asiassa. Suurempia ongelmia ei ilmennyt, vaikka virkamiesten näkemyksen mukaan käytännön vaikeuksia voinee syntyä. Nämä ovat kuitenkin ratkaistavissa. Vaalipäivä on tarkoitus siirtää kuukaudella eteen päin jo ensi kevään eduskuntavaaleissa. Omalta osalta suhtaudun esitykseen erittäin myönteisesti, koska sääolosuhteet ovat pohjoisessa vaalien alla haasteelliset. Uudistus toisi tähän helpotusta.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ulla