keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Pallas puhutti eduskunnassa

14.10.2009
Kiirettä on pitänyt. Viikonloppuna Mikkelissä Pohjola-Nordenin liittokokous valitsi uuden puheenjohtajan Outi Ojalan jättäydyttyä pois tehtävästä. Uusi pj. on Anders Rusk. Itse tulin valituksi puheenjohtajistoon eli valtuuston varapuheenjohtajaksi. Mielenkiintoinen uusi tehtävä, jossa pääsen osallistumaan tämän kansalaisjärjestön toimintaan syvällisemmin. Pystyn varmaankin tuomaan tietouttani myös Pohjoismaiden neuvoston asioista järjestön toimintaan.

Maanantaina oli vuorossa maakuntapäivä Rovaniemellä. Vierailimme Lapin kansanedustajien kanssa Rovakairassa ja kuulimme viimeisimmät näkymät Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa. Toivottavaa olisi, että Simo olisi vahvoilla hankkeen suhteen. Alueen teollisuus - varsinkin Outokumpu - tarvitsee runsaasti energiaa ja lähituotanto olisi järkevää.

Vierailimme myös Lapin radiossa, jonka jälkeen olikin vuorossa Rovaniemen kaupunginvaltuusto. Valtuusto sai pyydetyt vastaukset liittyen kelkkatehtaaseen ja nyt toivoisi työrauhan palautuvan.

Opetusministeri Virkkunen tuli maanantai-iltana vierailulle Rovaniemelle. Hän oli juhlapuhujana OP:n valtakunnallisessa juhlassa Lappia-talolla. Tilaisuus oli antoisa ja mukava.

Tiistaina vierailimme ministerin kanssa hänen alaansa liittyvissä kohteissa Rovaniemellä; yliopistolla, Syväsenvaaran ala-asteella. harjoittelukoululla ja kaupungintalolla. Illtapäivällä palasimme Helsinkiin ja suoraan Pallas-keskusteluun.

Pallas herättää monenlaisia näkemyksiä. Rasittavinta on se, että Lapin kehittäminen pyritään estämään aina, kun siihen on tilaisuus. Eduskunnasta löytyy näitä ns. Lapin asioiden asiantuntijoita, jotka eivät ole joutuneet hakemaan elantoansa maakunnasta. Toisaalta löytyy aina niitä, jotka valittavat, että Lappi tulee muulle maalle kalliiksi. Toivoisikin, että meidän annettaisiin kehittää maakuntaa meidän omista lähtökohdista ja omalla osaamisella, jotta voisimme lisätä Lapin elinvoimaisuutta. Osaamme kyllä huomioida myös luonnon ja ympäristön tarpeet ja elää sovussa luonnon kanssa. Siitä meillä on maakunnassa pitkä kokemus.