sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Aluepoliittiset ratkaisut hyviä Lapille

Sunnuntai 25.10.2009
Hei taas kaikille

Lapin kokoomuksen piirihallitus kokoontui perjantaista lauantaihin Sodankylän Luostolla. Meillä oli hyvä kokous ja välillä on hyvä ajan kanssa miettiä Lapin asioita. Piirihallitus olikin varsin tyytyväinen siihen, miten maakunnan asioita on huomioitu aluepoliittisesti. Oman ministerimme Lindenin ponnistelut laajakaistaverkostoasiassa tekee monelle Lapin kunnalle realistiseksi laajakaistan toteuttamisen. Lisäksi Utsjoen runkoverkon toteutuminen on hieno asia. Utsjoki onkin ollut Manner-Suomen viimeinen kunta ilman runkoverkkoa.

Myöskin poikkeuksellisen harvaanasuttujen kuntien tuki tulee tuomaan helpotusta useille meidän kunnista. Saamelaisten kotiseutualueella otetaan vielä käyttöön kielilisä, joka hepottaa alueen kuntia saamen kielen aseman turvaamisessa.

Piirihallituksen huolena oli se, että suojelun nimissä pyritään ehkäisemään Lapin elinkeinoelämän kehittymistä. Tosiasia on, että lappilaiset itse osaavat arvostaa luontoa, eikä muiden pitäisi tulla neuvomaan meitä siinä. Olemme oppineet elämään luonnon kanssa tasapainossa ja jo meille tärkeä matkailuelinkeino edellyttää sitä. Harmittaa, että muualta löytyy ns. asiantuntijoita Lapin asioissa. Osa näistä ei ehkä ole Lappia nähnytkään.

Mutta matka jatkuu...tänään Helsinkiin ja huomenna Tukholmaan. Eduskunnalla on istuntotaukoviikko, mutta Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu tauon aikana. Itselläni on puheenjohtajan puheenvuoro tarkastuskomitean asioista. Puheenvuoro tulee olemaan jokseenkin kriittinen ja aiheena on projektien suuri määrä. Niitä on kaiken kaikkiaan noin 1800, joten karsimisen varaa varmasti löytyy.Kiinnitämme muun muassa huomiota siihen, että kaikista projekteista tulee olla yhteispohjoismaista hyötyä.

Hyvää tulevaa viikkoa!
Ulla